Skarpnord om Saudi-turneringen: – Det er lett for utenforstående å si at de ikke ville ha deltatt

Marianne Skarpnord var en av fem norske spillere som var med da Ladies European Tour arrangerte turneringer i Saudi-Arabia i november. Hun sier hun ikke har råd til å boikotte turneringer hvor hun er uenig med landets politikk.

Publisert

I romjulen kom nyheten om at Viktor Hovland har takket ja til å delta i den kontroversielle europatour-turneringen Saudi International i februar, samme uke som Waste Management Open på PGA-touren i Phoenix.

De siste to årene har mange av spillerne fått kritikk for å ukritisk stille opp i turneringen, på grunn av landets gjentatte alvorlige brudd på menneskerettighetene og hvordan det saudiske regimet bruker turneringen til å «sportsvaske» sitt renommé.

Nyheten om Hovlands deltagelse kommer bare en måned etter at Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud, Karoline Lund, Maiken Bing Paulsen og Stina Resen deltok i Ladies European Tours to turneringer Aramco Saudi Ladies International og Saudi Ladies Team National.

Når vi spillere drar dit for å konkurrere, er det ikke for å støtte regimet der. Det er for å gjøre jobben vår Marianne Skarpnord

På spørsmål fra Norsk Golf om hvilke vurderinger som lå til grunn for hennes deltagelse, svarer tour-veteran Skarpnord at hun ikke ønsker å blande sport og politikk.

Hun sier det er ekstra vanskelig for kvinnene å ta et standpunkt ettersom de i utgangspunktet har så få turneringer på sitt turneringsprogram, og dermed ikke har mulighet til å velge og vrake i hvilke turneringer de skal spille, slik herrene kan.

– Jeg velger å ikke blande meg inn i det politiske. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke kan nok om det. Når vi spillere drar dit for å konkurrere, er det ikke for å støtte regimet der. Det er for å gjøre jobben vår, sier Skarpnord til Norsk Golf.

– Mitt utgangspunkt som idrettsutøver er at jeg drar og gjør jobben min der den er. Og når de setter opp en turnering med én million euro i prispenger, som er fire ganger så mye som i vanlige LET-turneringer, er det klart jeg reiser og gjør jobben min der.

Noen få spillere har sagt at moralske kvaler gjør at de ikke ønsker å delta i turneringene i Saudi-Arabia.

Mens Rory McIlroy har boikottet turneringen på herresiden, besluttet de engelske LET-stjernene Meghan MacLaren og Melissa Reid at de ikke ønsket å stille opp i november. 

(Artikkelen fortsetter under)

Reid, som fortalte offentlig at hun er lesbisk i 2018, sier hun ikke ville risikere å reise til et land hvor homofile risikerer dødsstraff.

Hvis man først begynner å tenke politisk, blir det vanskelig å vite hvor man skal sette den grensen

Det er delte meninger om hvorvidt man skal forvente at idrettsutøvere tar et moralsk standpunkt og boikotter turneringer i land som ikke følger menneskerettighetene.

Skarpnord sier boikott av turneringer ville gjort det vanskelig for Ladies European Tour-spillerne å få et fullverdig turneringsprogram.

– For oss på LET hadde det innebært at det ville vært VELDIG mange land ikke kunne reist til. Da kunne jeg like gjerne sluttet med det jeg driver med. Hvis man først begynner å tenke politisk, blir det vanskelig å vite hvor man skal sette den grensen. Det er mye som ikke er bra i Dubai, India og Kina heller. Jeg er jo avhengig av å tjene penger, og jeg har ikke råd til å ikke reiser til steder hvor jeg er uenig med politikken.

(Artikkelen fortsetter under)

Skarpnord sier situasjonen til Ladies European Tour-spillerne er sammenlignbar med situasjonen hjemme i Norge hvor mange har mistet jobbene eller blitt permittert og sliter økonomisk.

For tiden har hun selv ingen inntekt og må ta av sparekontoen for å få det til å gå rundt.

– Jeg er ganske sikker på at arbeidsledige hjemme i Norge også hadde tatt en hvilken som helst jobb for å få en stabil inntekt. Vi jentene må reise dit vi har turneringer. Vi har ikke nok turneringer til at vi har råd til å tenke politikk. Dubai og Saudi-Arabia er de som har puttet mest penger i vår tour, og det er der vårt levebrød er. Og det er det for mange andre nordmenn også, spesielt i oljeindustrien.

Skarpnord sier hun har full forståelse for PGA Tour-spillere som takker ja til millionbeløp for å spille i Saudi-Arabia.

– Det er lett for utenforstående å si at de ikke ville ha deltatt, men verden fungerer slik at alt er til salgs. Når gutta kan få massive pengesummer bare for å reise dit og delta, er det klart de gjør det.

På spørsmål om hun kommer til å reise tilbake til Saudi-Arabia for å spille hvis det blir en ny turnering der i 2021, svarer hun «definitivt». Hun tror kvinnelige golfspillere fra vestlige land kan være med på å påvirke til positiv forandring når de konkurrerer i Saudi-Arabia.

– Da vi spilte der i november, var det fantastisk å se at jeg kunne være med og inspirere så mange jenter og damer til å spille golf. 

– Dette var første gang jeg var i Saudi-Arabia, og jeg hadde inntrykk av at alle kvinner gikk i heldekkende klær til enhver tid. Det var ikke tilfellet. De skal bygge masse nye baner og resorter, og de har store planer om å utvikle regionen som feriedestinasjon. Skal de klare det, tror jeg de blir helt avhengige av å slakke av på noen av de andre reglene de har i landet.

Powered by Labrador CMS