Vive la golf - et Vive la France

Det er kanskje ikke golf på rivieraen som troner øverst på prioriteringslisten høsten 2020. Men, Frankrike har over 600 golfbaner hvorav flere er virkelig flotte. Og – hvem har sagt at det ikke er lov til å drømme seg bort og planlegge reiser for når landet blir knallgrønt igjen allerede nå!

Publisert Sist oppdatert

En svipptur fra Nice til Mandelieu

Fra Nice flyplass tar det under en time å kjøre vestover mot Cannes til byen Mandelieu og golfbanen Old Course Cannes-Mandelieu. Banen fra 1891 er en av landets eldste, og det staselige klubbhuset i herregårdsstil oser historikk og uovertruffen fransk ambience – altså atmosfære. Men mer om maten og arkitekturen senere. Det var den russiske hertugen Michael Mikhailovic som startet eventyret, og siden har kongelige og kjendiser som Sean Connery, Prins Bertil av Sverige og Jerry Lewis svingt seg innover banelandskapet som er kantet av 4000 høyreiste, eldgamle furutrær. Layouten er typisk Harry Colt, og greenene er relativt små. Likevel er Cannes-Mandelieu definitivt en parkbane. Om man stiller seg på tærne kan havet faktisk skimtes fra flere av hullene. Og rent konkret er planen er å opphøye tee på hull 4 år 2021 så man ikke bare kan kjenne duften av salt hav når en spiller her og det blåser litt – men også se Middelhavet med det blotte øye.

Uforglemmelig bane-båttur

Old Course Cannes-Mandelieu har 400 medlemmer, men over 50 000 greenfespillere gjester banen årlig. Mange av dem gjør som oss og sjekker inn på det erkefranske hotellet Ermitage de l’Oasis som ligger knappe 200 meter fra banen. Sjarm, fine værelser og frokost med sjøutsikt setter en viss standard for hva som venter oss rett over veien.

Én av de største snakkisene blant besøkende på Cannes-Mandelieu, er den lille ferjen en tar over elven Siagne for å komme seg fra hull 2 til hull 3 og fra hull 12 til hull 13. Opplevelsen er over på 2 minutter, men likevel: Både avvekslingen og sjøbris i heten er et kjærkomment tilskudd som gjør at Cannes-Mandelieu skiller seg fra andre baner. Når det er sagt: Å spille banen når den bader i morgensol er en nytelse. Vi biter oss spesielt godt merke i hull 10 der ballene til høytslående ser ut til å snitte privatflyene som kommer seilende over oss hvert 5. minutt fra Mandelieu flyplass. Videre hull 13, et par 5 på 468 meter som ligger ved sjøen mot Esterel-fjellene og har et 300 meter langt vann på høyre side. Og naturligvis hull 18, som ligger foran klubbhuset og nylig har blitt smykket med vann.

Et klubbhus verdig en «Club Dog»

Klubbhuset på Cannes-Mandelieu står ikke tilbake for banen. Det rommer en velutstyrt proshop, en sigarklubb og ikke minst – en av de beste golfrestaurantene vi noensinne har besøkt. Ikke bare fra gulv til tak, men også faktisk gjennom taket strekker det seg enorme furutrær som har stått her siden 1891. Franske delikatesser som lammestek, snegler i hvitløkssaus og smektende «Dome» sjokoladekaker bæres ut på løpende bånd. Om man heller foretrekker tradisjonell mat står selvsagt burgere, salater og saftige Tomahawk-steaks på 1,2 kg på menyen også.  Klubben har vært eid av Camerini-familien siden 1997, og moren i familien bor i 2.etasje på klubbhuset. Om man ikke ser Madame i løpet av besøket ser man i hvert fall garantert The Club Dog – det som må være en av Frankrikes største og eldste ulvehunder som holder oppsyn med medlemmer, greenfeegjester og selvsagt matretter døgnet rundt.

Grasse – verdens parfymehovedstad

Historiske Grasse ligger i høyden over Côte d’Azur, 300-400 meter over havet. Eventyret startet med garving og parfymering av lærhansker på 1700-tallet, men i dag er parfyme byens hovedgeskjeft. Det er ingen tilfeldighet – mimosa, sjasmin, roser og appelsinblomster i Grasse har en særegen duft fordi de vokser i ly av fjellene. Så hva er vel bedre enn å besøke en restaurant som serverer ostekake med et hint av roser til dessert? Spisestedet Lougolin ligger 15 minutters kjøretur fra Grasse på svingete veier og byr på utsikt mot Grasse, havet, Cannes og Mandelieu. Vi var der riktignok på kvelden, men da lyssettes de gamle lindetrærne på uteserveringen og rammer inn de besøkende mens småbyene lyser i det fjerne. Menyen skiftes ukentlig, men for 34 euro fås forrett, hovedrett og dessert – og da den første og beste, men definitivt ikke den siste rose-ostekaken vi har smakt i vårt liv.

Opio Valbonne Resort – en skole i Bonjour

Banen på Opio Valbonne Resort er smalere enn Cannes-Mandelieu, variert og med raske greener. Runden krydres blant annet med flere doglegs, en romersk akvedukt og et klubbhus fra 1600-tallet. Flyten er fin frem til hull 11-14, men der er det faktisk stopp. Andres baller på vår green, våre baller på andres fairway og vikeplikter begge veier ga oss mengder av bonjour-bekjentskap i en fei. Men det skal de ha, franskmennene på Opio, at de er blide. Ikke bare det – etter 20 minutter løsnet korken seg opp på magisk vis og vi fant den etterlengtende rytmen igjen.

Noen av hullene på 50 år gamle Opio Valbonne stikker seg ut: Hull 4, et fint par 5 hull der langtslående monsieurs får bryne seg på finurlig vann som krysser fairway. Hull 6, et par 4 som ender opp på en green med et vakkert, klassisk fransk steinhus i bakgrunnen. Og selvsagt hull 18, et kort par 3 fra høyden hvor en har utsikt over klubbhuset fra tee og kan starte å drømme om de lokale spesialitetene som serveres til lunsj.

Opio Valbonne har både bane, restaurant og hotell. Med andre ord er både den og Old Course Cannes-Mandelieu ikke bare vanlige golfbaner du reiser til – snarere spesielle og minneverdige golfdestinasjoner du har som base noen dager for å nyte smaken av Frankrike fullt ut.

GOLFBANER:

Old Course Cannes-Mandelieu

www.golfoldcourse.com

Opio Valbonne

www.golfopiovalbonne.com

GOLFPAKKER I PROVENCE:

www.provencecotedazurgolf.com

REISEINFORMASJON:

Turistrådet i Provence

www.cotedazurfrance.fr

Flyselskapet Norwegian

www.norwegian.no

Hotellet Ermitage de l’Oasis

www.domainedebarbossi.fr/hotel-ermitage-de-loasis

Restaurant Lougolin

www.lougolin.com

Powered by Labrador CMS