Over to millioner//
Aldri har vi spilt mer golf: – Gleder et idrettshjerte
For første gang i historien har det blitt spilt over to millioner golfrunder i løpet av et år i Golf-Norge. Men økningen vil skape nye utfordringer som krever kreativitet, mener golfforbundet.
For bare fem år siden var det snaut 100.000 golfere her til lands og det ble spilt 942.000 runder tilsammen ifølge Golfbox og Norges Golfforbund.
Siden har pilene, som Norsk Golf tidligere har skrevet, bare pekt én vei.
Denne måneden passerer Golf-Norge nok en milepæl. For ikke nok med at det er flere av oss enn noen ganger før – vi spiller enda mer enn tidligere også.
Ferske tall fra Golfbox viser at det har blitt spilt 2.062.794 (!) golfrunder på norske baner i år. Dette tallet er forventet å øke noe mer når tallene for november og desember legges til.
Det er allerede nesten 300.000 mer enn topp-året 2021, hvor det ble spilt 1.893.213 runder.
Sjekk utviklingen i grafen:
Antall spilte golfrunder i Norge per år
Kilde: Norges Golfforbund, Golfbox. Tallene gjelder selskapsrunder bestilt i GolfBox, inkludert simulatorrunder. Turneringsrunder og ballrennerunder etc. er ikke inkludert.
Hvert medlem spiller mer
Tidligere i høst passerte Golf-Norge et stort og rundt tall i antall medlemmer. For nå er det offisielle medlemstallet 150.718.
Kombinert med den nye rekorden for antall spilte runder, betyr det at hver eneste golfer spilte 13,7 runder i snitt i år, noe som også er en markant økning i forhold til før golf-boomen.
I 2019 spilte hver golfer «bare» 9,6 runder til sammenligning. Det er en økning på 42,7 prosent.
Generalsekretæren i Golfforbundet, Tor Anders Hanssen, er selvfølgelig godt fornøyd med utviklingen.
– Over 50 000 nye medlemmer siden utgangen av 2019 er helt fantastisk. Men, det vi alle ønsker oss er medlemmer som er aktive med sin idrett. Her har klubbene gjort en svært god jobb, sier han og legger til:
– En fordobling av antall bookede golfrunder er beviset på nettopp det. Både eksisterende og nye medlemmer er mer aktive enn tidligere. Det gleder et idrettshjerte.
Gir nye utfordringer
Imidlertid er det ikke bare fryd og gammen med den store utviklingen. Det gir nye utfordringer for både klubbene og for medlemmene når det blir trangere om plassen. I tillegg opplever banene mer slitasje.
– Medaljens bakside kan fort bli ventelister for medlemskap i klubb, utfordringer med å finne ledig starttid, større slitasje på ansatte og frivillige i klubb og større slitasje på anleggene, forteller Hanssen.
– Å tilfredsstille alles behov og samtidig sikre en bærekraftig bruk av golfanlegget krever både kreativitet og klokskap. Jeg opplever at klubbene er flinke til å se etter løsninger.
Det er mange klubber som har innført forskjellige tiltak, og generalsekretæren trekker frem hovedstadsklubben Oslo GK som en av dem:
– Oslo Golfklubb har testet ut muligheten for å dele opp 18-hullsanlegget i to 9-hullssløyfer og det med suksess. Andre har redusert antall klubbturneringer for å få flere tilgjengelige starttider.
– På Golfforum synliggjorde man hvordan man kunne se for seg fremtidens driving range, en range som frigjorde areal til nærspillsområder og sist, men ikke minst, vil simulatorgolfen kunne bli et viktig supplement for alle våre aktive spillere, sier han.
– Vi må gjøre alt vi kan for å ivareta alle de ivrige golferne der ute.