Mange klubber sliter//

Ansatte «Frank» for å håndtere kråkene

De siste månedene har flere klubber på Østlandet slitt med fugler som hakker opp greener og fairwayer på jakt etter larver. Nøtterøy GK har tydd til en unik løsning på problemet. 

Å sette ut fugleskremselet «Frank» er et av tiltakene Nøtterøy GK har måttet ty til for å handskes med fugleproblemet.
Publisert Sist oppdatert

– Vi ansatte han i går! Hittil er veldig grei å ha med og gjøre og har gitt en positiv effekt allerede, sier Lina Resell, administrativ leder i Nøtterøy GK. 

Vestfoldsklubben har som flere andre baner på Østlandet slitt med myrstankelbein og fugler som spiser dem når de er i larvestadie de siste ukene. 

Sistnevnte er et såpass stort problem, at to greener er stengt og byttet ut med provisoriske

– Jeg har jobbet som greenkeeper i Norge siden starten av 90-tallet, og jeg har aldri opplevd så store skader som dette, forteller banesjef Simon Augustsson

Han peker på fjorårets våte sensommer og vinterens stabile temperaturer som bidragsytere til det økende skadedyr-problemet. Seniorforsker i NIBIO, Trygve Aamlid, sa det samme til Norsk Golf tidligere i sommer

Om myrstankelbein

Myrstankelbein er et insekt som beskrives som et skadedyr for kulturplanter. Stankelbeinet har fire larvestadier og overvintrer vanligvis i jorda på det tredje stadiet. På engelsk kalles larvene «leather jackets», og det er når larvene er på sitt største de spiser på røttene og gjør størst skade. Dette er som regel i juni og første del av juli. 

Deretter vil de fleste lavene forpuppe seg i jorda, så går det 10-14 dager før de voksene stankelbeinene svermer og legger egg. Eggleggingen foregår ved at hunnene stikker bakkroppen ned grasmatta. Eggene klekker etter omtrent to uker, og det blir en ny generasjon med larver.

Voksent individ av myrstankelbein Foto: Angar Kvalbein/NIBIO

Kilde: Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

– Prøver alt

I våres spiste larvene røttene på flere greener og fairwayer, men det klarte Augustsson og banemannskapet å fikse kjapt med lufting, toppdressing og vertikalskjæring. 

– Det store problemet har kommet med kråkene. De hakker opp greenene og lager store skader, forteller Augustsson. 

Fugleskremselet «Frank» vokter green 5.

Derfor har klubben nå «ansatt» fugleskremselet Frank. I sitt tidligere liv var han mannekeng i pro shoppen, men har nå fått ny arbeidsplass. I første omgang ved greenen på hull fem. 

– Han har bare stått her ett døgn, men det var faktisk færre merker på greenen i morges enn tidligere, forteller Resell. 

Hun og Augustsson er åpne på at det bare er en test, men det er sånt som må til når man har et problem. 

– Vi prøver alt. Det blir en evaluering over helgen for å se utviklingen, men vi må finne en løsning på dette, understreker banesjefen. 

Når det gjelder de provisoriske greenene og effekten av det, har Nøtterøy innført en rabatt på greenfee'er så lenge det er nødvendig. 

– Man må være åpne om slike situasjoner, mener Lina Resell. 

Banene kan bli dårligere

Siden utbruddet i sommer har Golfforbundet jobbet for å få på plass løsninger. I første omgang har et biologisk middel blitt hentet inn som et ledd i å bli kvitt problemet til neste år. 

– Det er nematoder som blir introdusert i gresset som forhåpentligvis spiser eggene som blir lagt nå i løpet av høsten. Dette er forebyggende arbeid banemannskapene kan gjøre for å muligens få begrense problemene til neste sesong, forteller Pål Melbye, anleggsansvarlig i NGF. 

Forbundet jobber også med en søknad om å få tillatelse av Mattilsynet om å bruke et kjemisk plantevernmiddel som fjerner larvene som er i bakken allerede nå. 

Resultatet av denne søknaden er ikke klar enda. 

– Vi er fremdeles i dialog for å finne ut av det, forsikrer Melbye. 

Samtidig understreker han at problemer som dette mest sannsynlig kommer til å bli økende de neste årene. 

– På grunn av fremtidige reguleringer kommer plantevernmidler til å bevege seg mer mot den biologiske retningen, og ikke kjemiske. Det gjør at banemannskapene får færre valgmuligheter i verktøykassen. 

– Hvilke konsekvenser vil det få på sikt?

– Det betyr at det vil bli vanskeligere å motkjempe slike problemer, og at både klubber og spillere må kunne regne med redusert kvalitet på banene sine i fremtiden, svarer han. 

Etter det Norsk Golf er kjent med er det en titalls golfklubber som sliter med denne problematikken om dagen. 

Bakgrunn//

Powered by Labrador CMS