LOFOTEN LINKS//

Lofoten-kjøpet er dagens store nyhet i golfverden

Cabots investeringer i Lofoten Links vekker oppsikt langt utover Norges grenser. 

Publisert

Mandag ettermiddag formidlet Norsk Golf nyheten om at kanadiske Cabot blir ny majoritetseier i Lofoten Links. Tidspunktet tok selv grunnlegger, medeier og daglig leder Frode Hov delvis på senga.

– Oj, kommer dette nå? Avtalen har jo vært klar en stund, men jeg trodde ikke det skulle ut før i morgen, sa Hov, og ba om noen minutter for å samle tankene.

Få timer senere var den overraskende Lofoten-nyheten på forsiden av de fleste store nettsteder for golf og finansseksjoner over hele verden.

Cabot-sjefen betatt 

«Bare å få være en liten del av det, føles helt utrolig,» sier administrerende direktør Ben Cowan-Dewar i «The Cabot Collection» i et intervju med Forbes Magazine, og legger til:

 «Jeg håper at alle golfere som deler en eventyrlyst for spillet får sjansen til å dra dit en gang i løpet av livet. Hele reisemålet Lofoten er bare uvirkelig. Det er sjokkerende vakkert, med fantastiske mennesker og nydelig landskap.»

I store deler av sitt liv har Cowan-Dewar reist verden rundt og blitt kjent med spektakulære golfbaner på avsidesliggende steder. Som medgründer i Cabot, en kanadisk utvikler av luksuriøse golfresorter, har han også bidratt til å forme mange slike eiendommer.

Men all reisingen til tross: Cowan-Dewar forteller til Golf.com at han aldri har vært noe sted som Lofoten Links.

«Det er det vakreste stedet jeg noen gang har sett,» sier han til det amerikanske nettstedet.

Frode Hov og Ben Cowan-Dewar
Frode Hov og Ben Cowan-Dewar har lenge hatt god kontakt. Mandag ble de offisielt partnere.

Slik kom avtalen til

Eventyret startet i 1998 da Frode Hov åpnet seks hull på familiens eiendom. I 2015 engasjerte han arkitekten Jeremy Turner for å utvide banen til 18 hull. Og utviklingen i Nord-Norge fanget tidlig oppmerksomheten til golfentusiaster, inkludert Cowan-Dewar.

«Det er ikke mange i golfverdenen som har bygget baner på avsidesliggende steder i håp om at folk skal finne dem,» sier Cabot-sjefen. «Så vi pleier å kjenne hverandre.»

På sin første tur til Lofoten Links sommeren 2019, slo Cowan-Dewar seg sammen med Hov på første tee klokken 23.00, med solen lavt på himmelen. Bak dem reiste fjellene seg, og foran dem strakte Norskehavet seg utover.

«Det var magisk,» sier Cowan-Dewar. «Vi var nok ferdige rundt klokken to om morgenen, og solen gikk aldri ned i horisonten.»

Så tidlig som i i 2020 vurderte Cowan-Dewar og Mike Keiser, medgründer av Cabot og utvikler av Bandon Dunes, å legge inn et bud på å kjøpe Lofoten Links. Men da pandemien rammet, valgte de i stedet å fokusere på sine egne eiendeler. 

Men opplevelsen nord for Polarsirkelen var ikke glemt. Etter pandemien økte banens anerkjennelse. I 2023 debuterte Lofoten Links på Golf.coms liste over de 100 beste banene i verden, rangert som nummer 88.

For to måneder siden, midt i en travel periode med flere Cabot-prosjekter, dro Cowan-Dewar tilbake til Nord-Norge og spilte en ny runde under midnattssolen. Og mandag kunngjorde Cabot en «strategisk investering» i Lofoten Links.

– En betydelig investering

Uten å spesifisere omfanget beskriver Cowan-Dewar investeringen som «betydelig» og sier at han forventer at den vil vokse over tid. 

Selger er det Tromsø-baserte investeringsselskapet Halibut Equity. Ronny Andersen, partner og medgründer i Halibut, sa i mars til Finansavisen at de har investert 70 millioner kroner i Lofoten Links og at det er selskapets klart største investering. Nå har de altså solgt.

– Det er en god avtale for våre investorer og for oss, sier Andersen til Finansavisen nå, men vil ikke røpe noen pris. – Vi har en avtale med Cabot om ikke å gå ut med det.

Totalt – med alt som skal utvikles – er det snakk om investeringer på rundt 500 millioner kroner. For Cabot kommer avtalen midt i en periode med internasjonal vekst som skaper overskrifter. Tidligere i sommer etablerte selskapet sin første fot i det kontinentale Europa da det kjøpte Golf Du Medoc Resort, som nå er omdøpt til Cabot Bordeaux. 

Det føyer seg inn i en portefølje som inkluderer Cabot Cape Breton i Nova Scotia, Cabot Saint Lucia i Karibia, Cabot Revelstoke i British Columbia, Cabot Citrus Farms i Florida og Cabot Highlands i Skottland.

LES OGSÅ//

Powered by Labrador CMS