Anlegg//

Problemet vi skyver foran oss: –  Behovet er stort

Flere titalls norske golfbaner er overmodne for modernisering av den «usynlige» delen av anleggene. Fremtidige restriksjoner og tøffere klimaforhold øker behovet.

Vanningsanlegget er en essensiell del av en golfbane. Dessverre nedprioriteres det ofte, som kan få konsekvenser i et skiftende klima- og miljølandskap.'
Publisert

Golf-Norge er et langstrakt land med over 170 golfbaner. 

De aller fleste av dem ble etablert under golfboomen på 1990- og 2000-tallet. Faktisk økte antallet baner i Norge fra 40 i 1995 til 170 i 2009. 

Det er en økning på 130 baner på 14 år. Et snitt på over 9 baner årlig. 

Flere av disse står nå overfor modernseringsbehov på forskjellige områder. Mange har gjennomført oppgraderinger på klubbhus, treningsfasiliteter og selve banen. 

Men overraskende få har gjort noe med det som ligger under bakken – nemlig vanningssystemet. 

Nå trenger mange av dem nye.

Slik har utviklingen av norske baner vært siden 80-tallet.

Disse anleggene ble utstyrt med datidens vanningssystemer, som i dag sliter med å levere effektiv drift. Slitasje på pumper, spredere og styringssystemer har ført til høyere vannforbruk, større strømutgifter og dårligere presisjon i vanning.

– Vi ser at mange baner sliter med gamle systemer som ikke lenger fungerer optimalt. Eksempelvis mister pumpene opptil 25 prosten av effekten, og det betyr at man må kjøre dem lenger for å oppnå samme resultat, sier Serhat Øzsatici, daglig leder i S48. 

Serhat Øzsatici, daglig leder i S48

Selskapet S48 står for prosjekteringen, etableringen og vedlikeholdet på vanningsanleggene til over halvparten av golfbanene her til lands. 

Mange klubber har begynt å innse alvoret og vurderer oppgraderinger. Klubber som Grini, Tyrifjord og Losby er allerede i dialog med S48 om renoveringsprosjekter. 

– Det er en stor investering for klubbene, men det er helt nødvendig om man ønsker å opprettholde kvaliteten på banen, forklarer Øzsatici.

Sløse mindre 

Moderne vanningssystemer er designet for å bruke mindre vann og energi, samtidig som de gir en mer nøyaktig fordeling med presis millimetervanning.

– I gamle systemer kunne man ofte se vann bli sløst bort på steder hvor det ikke var nødvendig. Med moderne teknologi kan vi kontrollere vanningen mer presist, noe som både sparer vann og sikrer bedre forhold på banen, sier Øzsatici.

Dette reduserer ikke bare vannforbruket, men sikrer også bedre kvalitet på spilleflatene. 

– Nye pumper justerer seg selv for å bruke minst mulig strøm, og det finnes nå systemer som automatisk tilpasser vanningen etter behov. Dette gjør at vi kan unngå overvanning og avrenning, forklarer han.

Antagelig er flere titalls vanningsanlegg på norske baner utdaterte. Investeringen for å fornye dem er nødvendig, mener entreprenørselskap.

Klimaspørsmålet

Klimaendringer gir stadig mer uforutsigbare værforhold. Her til lands merker allerede Golf-Norge endringene med både tørkeperioder og perioder med mye nedbør.

– Vi ser allerede at baner må tilpasse seg nye værmønstre. Tørkeperioder blir mer intense, og regnet som kommer, kan være veldig lokalt og ujevnt fordelt. Det gjør presis vanning enda viktigere, forteller Øzsatici.

En effektiv vanningsstrategi er dermed ikke bare en økonomisk fordel, men en nødvendighet for banens overlevelse.

I tillegg har flere europeiske land allerede innført strenge restriksjoner på bruken av kjemikalier i vedlikeholdsarbeidet.

– Vi var nylig på et foredrag hos en greenkeeper på Sjælland. Der hadde banen blitt helt kjemikaliefri etter å ha optimalisert vanningen. 

Den danske banen oppdaget at soppproblemer de tidligere hadde skyldtes en spreder som ikke fungerte optimalt. Når det ble fikset, ble problemet – og kjemikaliebehovet – borte. 

– Det viser hvor viktig god vanning er, forteller han.

– Ikke «sexy»

Pål Melbye, anleggsansvarlig i NGF

Det handler om anlegg som ligger under bakken, noe som medfører at problemet ofte havner lengre ned på prioriteringslisten hos klubbene, forteller Pål Melbye i Norges Golfforbund

– Dette er ikke et «sexy» nok prosjekt. Man ser det ikke, og derfor nedprioriteres det ofte, sier NGFs anleggansvarlig.

Etter flere år med tørre vårperioder og stadig lengre tørkesommerer, advarer han om at problemet kun vil øke. Behovet for effektiv og bærekraftig vanning er større enn noen gang.

– Med det nye klimaet vi opplever, med lengre tørkeperioder, vil mangel på gode vanningsanlegg føre til at banene sliter kraftig med gressveksten, spesielt tidlig på sesongen når gresset skal vokse mest, forklarer Melbye.

Han understreker at en sesong som 2018, med ekstrem tørke, førte til at mange baner hadde problemer helt inn i neste sesong. Nå frykter han at slike ekstreme sesonger vil bli normalen.

Historier fra 2018-sesongen//

Anbefaler masterplan

Dårlige anlegg fører dessuten ofte til overvanning, som igjen gir negative konsekvenser for gresset.

– Overvanning svekker gressets røtter og øker faren for plantesykdommer. I tillegg er det et spørsmål om «når», ikke «om», det blir forbudt med kjemiske plantevernmidler, forteller Melbye.

Golfforbundet anbefaler alle klubber å lage en utviklings- og masterplan for anleggene sine. Da mener han hele banen, med tilhørende infrastrukter, ikke bare vanningsanlegget.

Her bør klubbene analysere eget vannforbruk, identifisere ineffektivitet og legge planer for potensielle oppgraderinger.

– Vi oppfordrer klubbene sterkt til å se på dette som en investering i framtida. Et godt vanningsanlegg sparer vann, penger og miljø, og sikrer bedre banekvalitet over tid, understreker han.

Restriksjoner vil komme

Selv om investeringen i et nytt vanningsanlegg er kostbart, sparer klubbene penger på sikt. 

– Når pumpene begynner å bli gamle, må de kjøre lenger og bruker mer strøm for å levere det samme resultatet. Det betyr unødvendig høye driftskostnader, sier Serhat Øzsatici.

Klimaet blir «varmere, våtere og villere». Slik så Tyrifjord GK ut etter uværet «Hans» i august 2023.

Det er heller ikke bare økonomien som står på spill. Med stadig strengere vannrestriksjoner i Europa, og potensielle framtidige reguleringer i Norge, kan golfklubber som moderniserer seg tidlig få et betydelig konkurransefortrinn. 

Allerede har restriksjoner dukket opp i Danmark.

– Der må klubbene betale for alt vann de bruker, og vi ser lignende restriksjoner komme i flere europeiske land. Det er bare et spørsmål om tid før det skjer i Norge også, advarer han.

Hva kan golfere forvente seg?

For den vanlige golfspilleren er vanningsanlegget en usynlig del av banen. Men det har stor påvirkning på spilleforholdene. En modernisert bane vil gi jevnere greener, bedre fairwayer og mer robuste teesteder gjennom hele sesongen.

– Spilleren vil kanskje ikke legge merke til selve systemet, men de vil merke at kvaliteten på banen blir mye bedre. Mykere greener, jevnere fairway og bedre spilleforhold generelt, sier Øzsatici.

Under selve oppgraderingen kan spillerne oppleve midlertidig stenging av banen, men de langsiktige fordelene veier opp for ulempene. 

For klubbene er det mange måter å gjennomføre oppgraderingen. Noen tar alt på én gang, mot at klubben holder stengt en sesong. Andre tar ett og ett hull, eller en nihulls-sløyfe av gangen. 

– Det er ulike strategier for hvordan dette gjennomføres, men alle klubber må finne en løsning som fungerer for dem, sier Øzsatici.

Les også//

Powered by Labrador CMS