NYE MIKLAGARD GK//
Sier stopp på 800: – Vil ha høy kvalitet og ledige tider
Andre klubber i Oslo-regionen har to og tre tusen medlemmer. Ett år etter konkursen vil Miklagard GK stoppe innmeldingen på 800.
Det er 12 måneder siden alarmen gikk på Kløfta, 33 kilometer nord for Oslo.
Miklagard, et av Norges mest anerkjente og profilerte golfanlegg, sto til halsen i økonomisk gjørme. Den første uka i januar var det slutt. Klubb og bane gikk til skifteretten. Ni ansatte mistet jobbene sine.
Men en lokal gruppering med golfinvestor Arild André Karlsen og mangeårig Miklagard-leder Tore Waagø, blåste nytt liv i bålet.
Store investeringer
– Vi kom egentlig altfor seint i gang, forklarer Karlsen.
– Den nye klubben ble ikke offisielt godkjent før 2. juni. Vi startet med null medlemmer og en bane som vi raskt innså hadde store etterslep.
Han sitter ved et rundt bord med Waagø. Sammen møter de Norsk Golf for å snakke om prosjektet de overtok i vinter. Ikke alt handler om penger, men det starter naturlig nok der.
De siste månedene har de nye eierne av Miklagard investert over to millioner kroner i banen alene. Og behovet er større.
– Vi har et bunkerprosjekt til mellom fem og seks millioner kroner. Vi vil utvikle et treningsområde til mellom to og tre. Utvide Trackman-rangen fra syv til femten skjermer. Og ta en ny runde med arkitektene for å se på masterplanen.
– Vi ønsker å utvikle Miklagard for at opplevelsen skal bli bedre for medlemmer og gjester. Og naturligvis handler det om bærekraft også. Vi skal lage noe som varer.
– Hvor ender det første driftsåret økonomisk?
– Klubben går omtrent i null og baneselskapet med et planlagt underskudd. Vi har kontroll på økonomien. Miklagard er på et mye bedre sted nå, forsikrer Karlsen.
Stopper på 800
11 måneder etter konkursen og seks måneder etter gjenåpningen, ser det betydelig bedre ut – på banen, i regnskapene og i medlemsregisteret.
– Banen hadde noen vinterskader i starten av sesongen, men tok seg kraftig opp i løpet av sommeren. Ved utgangen av oktober hadde vi passert 600 medlemmer. Totalt sett er vi ganske fornøyd, forteller Waagø.
I hovedstadsområdet blir det stadig trangere om plassen på banene. Oslo Golfklubb har lenge stanget i taket med sine 2461 medlemmer og like mange på venteliste. Og trøkket er stort flere steder.
Oktober-tallene fra Golfbox viser at «lille» Ballerud i år har en økning på hele 59 % til 3168 medlemmer. Lommedalen har 2551, Bærum GK 2401, Haga 2095, Losby 2077, Hauger 1873 og Oppegård 1647.
Miklagard har ingen planer om å ta opp kampen i antall medlemskap.
– Vår tilgjengelighet på starttider er en stor fordel i det sentrale østlandsområdet. Derfor har vi tatt et strategisk valg om å stoppe på 800 medlemmer. Vi setter taket der. Da vil vi fortsatt kunne tilby høy kvalitet og god tilgjengelighet, poengterer Karlsen.
Tenker annerledes
De nye Miklagard-eierne tror flere spillere ønsker seg noe annet enn de får i dag.
– Om du betaler for spillerett, så forventer du jo at du kan bruke spilleretten din. For hva er best som medlem? Er det å betale litt mer og ha tilgjengelighet? Eller er det å få ned prisen? spør Karlsen, og besvarer sine egne spørsmål:
– De fleste medlemmer vil nok gjerne ha det så billig som mulig, helt til banen er full og de ikke får spille lenger. I en klubb med 2500 medlemmer vil du oppleve begrensninger. Og derfor tror vi det er en fordel for oss å tenke litt annerledes. Det er en posisjon som vi har lyst til å være i.
Til grunn ligger også et etterlengtet samarbeid med Lily Country Club, hotellet bak den 18. greenen på Miklagard.
– Samarbeidet med Lily er viktig for oss, og skal fungere for både medlemmer og gjester. Vi har gode muligheter for å utvikle dialogen med danske og svenske resorts, og da må også vi sikre tilgjengelighet på vår bane.
– Samtidig er vi til for medlemmene våre, og er opptatt av å prise medlemskapene riktig og ha tilstrekkelig fleksibilitet med ulike kategorier.
Plass til juniorer
I pakkene som nå presenteres for 2025 er et Platinum-medlemskap til hele 21.500 kroner med full spillerett, rangeballer, greenfeebilletter, golfbil, gratis simulator samt fri tilgang til spa og trening på Lily. I tillegg til rabatter på overnatting og frokost.
– Nytt av året er også et rimeligere hverdagsmedlemskap, tilbud for unge voksne og gode avtaler for familier og juniorer, forteller Waagø.
– Men et tak på 800 medlemmer gir ikke plass til mange juniorer?
– Vi vil absolutt ha plass til de unge. Når vi setter et tak på 800, så gjelder det voksne med full spillerett. Juniorene kommer i tillegg, forsikrer Waagø.
Det er nyansatt sportssjef og tidligere golfproff, Elias Bertheussen, som har tatt imot de de nye golferne på Miklagard i år. Nærmere 500 har fått en smakebit av golf, 390 skoleelever har vært på besøk og 150 har fullført «Veien til Golf».
– Det er veldig spennende å være med å bygge opp broen mellom det idrettslige og kommersielle, mellom klubb og baneselskap, og sy sammen dette. Jeg tror begge sider har mye å lære av hverandre, og det har utviklet mitt syn på golfen også, sier Bertheussen til Norsk Golf.
Han støtter beslutningen om et tak på 800 medlemmer.
– Vi ser hvor høyt medlemmene verdsetter tilgjengeligheten på banen, og barn og unge kommer uansett i tillegg til disse 800. Det sikrer starttider for alle. Og til syvende og sist handler det om å gjøre golfklubben bærekraftig. Da er junior- og eliteaktivitet en del av det, men langt i fra hele pakken.
En bra miks
– Jeg tror vi har funnet en bra miks, sier Arild A. Karlsen og fullroser Bertheussen for jobben han har lagt ned.
– Elias har vært helt gull for oss i år, sier han.
– Han kan golf og har tatt tak i viktige områder av klubbaktiviteten sammen med klubbstyret. Det har rett og slett vært en veldig god ansettelse.
De neste store prosjektene nå, er sandbyttet i bunkerne og utviklingen av det nye nærspillsområdet for trening.
– Bunkersanden har vært et problem lenge, den pakker seg ikke. Det er et større prosjekt som vi må ta over 2-3 år, men planen er å skifte ut sand i 20-25 bunkere i 2025, sier Tore Waagø.
Det nye treningsområdet er tegnet inn på andre siden av veien fra klubbhuset. Det vil gi mulighet for nærspillsslag opp til 90 meter.
– Treningsområder er viktig for Miklagards medlemmer. Vi hadde det før hotellet ble bygd, men når disse områdene ble borte, mistet vi en del av anlegget. Vi gleder oss til å utvikle dette videre.