Backspin//
Vil gjøre det lettere å velge bærekraftig: – Perfekt for oss
De neste ukene vil du kanskje se et nytt alternativ i golfball-avdelingen i din lokale proshop. Ballene er hentet opp fra vann hos norske golfbaner, og er klar for nye eventyr.
– Jeg liker det begrepet «klare for nye eventyr», sier head-pro på Oslo Golfklubb, Stephen Newey med et smil.
Han og daglig leder Niels Vik iakttar den nye hvite standen fylt med flere dusin «erfarne golfballer» som nettopp har blitt satt opp i pro-shopen på Bogstad.
Ballene som er til salgs er brukte, men fremdeles i god stand. De kommer fra vannhindrene hos golfklubber i hele Norge, hentet opp av dykkere, vasket og renset i svenske Varberg – og nå klare til å brukes igjen.
– 90 prosent av golfere trenger ikke helt ferske Pro V1-baller rett fra fabrikken. Og mange av de har faktisk bare blitt slått én gang, understreker Thomas Amundsen, markedsansvarlig i Golfballshopen.
Kortreist og bærekraftig
Initiativet er en del av Golfforbundets nye bærekraftskonsept, Backspin.
Formålet er å tilby norske golfere gode lake-balls som ellers hadde blitt liggende i naturen. Som forbundet selv skriver på sine sider:
«Hvert år blir millioner av golfballer liggende igjen i naturen. De fleste er så gode som nye. Vi samler de, vasker de, tester de og selger de. Alle fortjener en ny sjanse.»
Før banene åpnet denne sesongen var det dykkeraktivitet på flere klubber i landet. Tilsammen ble det hentet opp over 300.000 golfballer fra vannhindrene.
Nå er de allerede klare til å brukes på nytt.
– Passer perfekt
Bogstad er den første golfklubben som blir offisielt utsalgssted for Backspin-ballene. Det gleder både head-pro Stephen Newey og daglig leder Niels Vik.
– Miljø og bærekraft står høyt hos oss og vi heier på alle tiltak hvor dette er i fokus, sier Vik.
Han forteller at hovedstadsklubben allerede i 2013 ble miljøsertifisert av Golf Environment Organisation, og strever alltid etter å gjøre det lettere for spillere og medlemmer å ta bærekraftige valg hos dem.
– Derfor passer dette konseptet perfekt for oss, understreker han.
Grønn verdikjede
Det er en rekke aktører som er involvert i prosessen med å få de erfarne golfballene i bruk igjen. Golfballdivers henter, vasker og sorterer dem. Golfballshopen og NGF står for den logistiske delen med å få dem ut på markedet igjen.
Thomas Amundsen er denne dagen representant for de to sistnevnte på innvielsen på Bogstad.
– Det er gøy å endelig se dem på plass. Det er moro å se at flere klubber har vist engasjement allerede, sier han.
Tilsammen er det et titalls golfklubber som har uttrykt interesse for å ha denne standen i sine egne proshoper.
– Det er fint å se klubber bli med. Dette er en så grønn verdikjede av lake-balls det går an å få, understreker Amundsen.
Om det skulle vise seg at du slår en eller to av ballene ut i et vannhinder igjen, frykt ikke. Da blir de nok en gang hentet opp av vannet igjen til høsten.
Les også: Slik er jakten på det hvite gullet under overflaten.